We zijn gepassioneerde geurliefhebbers.

Terwijl je dit leest, kan je vast exact beschrijven wat je ziet. Ofwel het scherm van je pc, je smartphone of heel misschien een wit blad papier met zwarte letters. Kijk je op, dan zie je vast de plek waar je zit en bij wie je zit. Als je heel even luistert, kan je zeggen wat je hoort. Muziek, lawaai of stilte?

Maar, kan je ook vertellen wat je ruikt? Niets? Het grootste deel van de dag zijn we ons niet bewust van wat we ruiken. Maar hoe belangrijk is onze reukzin in feite en hoe kan je dit inzetten om de beleving bij jullie thuis, in je zaak of kantoor te versterken?

We hebben geen 'geurenvocabulaire'

Dat je niet kan vertellen wat je ruikt wil daarom niet zeggen dat je niets ruikt. Je kan het gewoon niet onder woorden brengen. Hoe een stoel eruit ziet of wat het geluid van een brandweerwagen is, kunnen we veel beter beschrijven dan de geur op een frisse lentemorgen of de geur van een vieze vaatdoek.

Kan jij je nog de geur van je kinderklasje, je sportclub of van je eerste lief herinneren? Vast wel, want geuren voeden onze herinneringen, maar zeggen wat die geur nu precies was …

Veilig en prettig gevoel

Omdat de reukzin het eerste zintuig is dat bij een embryo tot ontwikkeling komt, worden er geursignalen uitgezonden naar onze hersendelen die verantwoordelijk zijn voor gevoelens en emoties. Bij een pasgeboren baby is de reukzin meteen actief, denk maar aan de kalmerende geur van de moeder. Pas na enkele dagen komen ook horen en zien op gang. Ook op latere leeftijd zorgt het omgeven worden door een vertrouwde geur ervoor dat de mens zich veilig en prettig voelt.

"Geur is emotie, geur is herinnering, geur beïnvloedt"


Created by Jan Vanheusden